Hakkımızda
Vizyon
Kültürel değerlerimizi yaşatıp, koruyarak gelecek nesillere aktarmak, geleneksel ile modern arasında köprü kurmak, tarihimizi ve kültürümüzü ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtmak.
Misyon
Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü, çevresindeki illeri de kapsayan bir nitelikte kültürel değerlerimizi araştıran, geleneksel kültürü aslına uygun bir şekilde modernize ederek günümüze ve geleceğe taşıyan, özellikle tasarım, üretim, araştırma faaliyetlerini kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlarla tekrar hayat vermek için kurulmuş bir kurumdur.


Okulumuz Tarihçesi
Kadim şehir Erzurum 'un tanıtımına; ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlayacak Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü 04.01.2019 tarihinde 23. Olgunlaşma Enstitüsü olarak faaliyetine başladı. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Genel Müdürlüğüne bağlı olan kurumumuzun hizmet binası, şehrimizin sembolü olan tarihi Çifte Minareli Medrese ve Üç Kümbetlerin de olduğu tarihi bir semtinde bulunmaktadır.
Enstitünün hizmetlerini sürdürdüğü tarihi Şair Nefi Ortaokulu binasının Kültür Yolu Projesi üzerinde yer alması da kurumumuza ayrı bir vizyon katmaktadır. Tarihi Şair Nefi binasında 1889 yılında Abdülhamit Han'ın katkılarıyla idadi (lise) binası hizmet vermeye başlar. 1891 yılında Erzurum Rüştiye Okulu ile birleşir. 1913 yılında idadi binası Sultaniyeye dönüştürülür. 1914 yılında Sultaniye de kapanır. Bina 1925 yılında Erkek Öğretmen Okulu olarak hizmet vermeye başlar. 1942 yılından sonra ise Kız Orta Mektebi olarak hizmet verecektir. 1957 yılında Atatürk Üniversitesi eğitim öğretime bu binada başlayacaktır. Kampüs yerleşkesi bittikten sonra üniversite mevcut kampüsüne geçer.
1971-72 eğitim öğretim yılından sonrada binada karma ortaokul eğitim vermeye başlar. 2019 yılında enstitü hizmete başlayıncaya kadar bina ortaokul olarak hizmet etmiştir.
Olgunlaşma enstitüsü kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustalarını yetiştirip iş istihdamı sağlayarak tarihimizi modern hayatla birleştirerek sorumlu olduğu bölgeye ve şehre canlılık katmıştır. Erzurum'un marka kurumlarından biri olmaya aday Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızı ve bölgenin folklorik özelliklerini yeniden gün yüzüne çıkarması açısından büyük önem arz etmektedir.
Gelecek nesillere, geçmişimizin yaşantılarını, yiyecek içecek kültürünü ve folklorik yapımızı aktarırken yöremizin bütün şekil ve desenlerini vererek geçmişle modern hayat arasında köprü olacaktır. Bu amaçla iki yıllık eğitimden sonra mezun edilen öğrenciler kurum ve kuruluşlarda usta, usta öğretici ve tasarımcı olarak istihdam edilirler. Ana hedef yetiştirdiği iş gücünün milli ekonomiye katkı vermesi, kadının sosyal statüsünün yükseltilmesi ve nitelikli eleman yetiştirilmesi şeklindedir.
Enstitümüz; Erzurum, Bayburt, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır illerini kapsayacak şekilde bu illerin kültürlerinin ve folklorik yapılarının eşsiz bir kaynak olduğu inancı ile üretme ve tanıtma görevinin yanı sıra duygusal tarihimizi de gün yüzüne çıkararak nesilden nesle aktarmak üzere var gücüyle çalışmaktadır. Türk iğnesinin mucizesi olan olgunlaşma enstitülerinin bir parçası olan Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü de kadim bir medeniyet olan Erzurum şehrine ve çevresine hizmet etmek için gayret etmektedir.